שבת הגדול

השבת הבאה עלינו לטובה נקראת "שבת הגדול", בין היתר על שם הפסוק המסיים את הפטרת השבת והיא הנבואה האחרונה בספרי הנביאים (סוף ספר מלאכי): "הנה אנכי שולח לכם את אליה (אליהו) הנביא לפני בוא יום ה' הגדול והנורא". בהתייחסות ל "יום השם הגדול" נקראת השבת "שבת הגדול".

ננסה לעמוד על נקודה אחת מהפטרה של שבת זו, שיכולה לתת לנו יציבות, תקווה ואמונה. בתוך כל הספקות, השאלות הבלבול והפחדים שמנסים לחדור אלינו.
אין מי שלא מבין בימים אלו את חשיבותה של הערבות ההדדית , אחריות קולקטיבית, יציאה מה'אני' הפרטי והבנה שיש לכל אחד מאתנו אחריות רחבה וגדולה בתקופה זו.
יהיה מאוד מאכזב אם נצא מהתקופה הזאת כמו שנכנסנו, מעבר לדיבורים הרבים והכותרות והמאמרים בעיתונות, חשוב שנצא כל אחד , עם החלטה מעשית, שינוי פנימי, קבלה לעתיד.
אנו יודעים כי 'תורה' היא מלשון 'הוראה', ולכן ננסה לקחת משהו שניתן להוציא מן הכח אל הפועל, מהתאוריה אל המעשה – הייתי מציע את נושא "מעשר כספים" שמדובר גם הוא בהפטרת השבת , כבחינה לקבלת החלטה טובה .
בורא עולם , נותן לנו הבטחה, והוא מעמיד אותה כביכול ל'מבחן', הנביא מלמד אותנו כי כאשר מביאים בני ישראל מעשר, הם מתברכים. ודרשו במדרש: "עשר בשביל שתתעשר". בהפטרה הפרשה קורא הנביא: "הביאו את כל המעשר אל בית האוצר, ובחנוני נא בזאת וגו' והריקותי לכם ברכה עד בלי די". וחז"ל מלמדים אותנו כי זה המקום היחיד שמותר לנו כביכול "לבחון" -'לנסות' את הקב"ה, לתת מעשר – צדקה, ולצפות לברכה שתבוא בזכותה.
מצוות הצדקה – החסד והנתינה – נוגעת אלינו בכל יום, ואנו רואים בחוש כיצד מי שנותן לזולת, הוא בעצם מקבל!
ב"ה גם השנה זכיתי להיות שותף בחלוקת אלפי סלי מזון למשפחות לחג, כשהשנה עם כל המורכבות שבהוראות המחמירות בעקבות המצב, בשיתוף פעולה עם מבצע "חג שבע", כאשר עשרות מתנדבים באו ברכבם הפרטי וחילקו עד הבית, זכינו לקיים את המסורת וההלכה לתת "קמחא דפסחא" לפני החג.
שעת משבר היא שעתו היפה של עם ישראל, המצב מעמיד אותנו במבחן לדאגה לזולת, גם מהבחינה הבריאותית, שהרי רוב העם לא נמצא ברמת סיכון חיים מהנגיף, ובכל זאת הזהירות והבידוד נדרשים להגנה על האחר ועל החלש, וגם מבחינת תמיכה רווחתית, לתמוך ולסייע לקבוצות החלשות, כדי שגם הם יוכלו לעשות את הפסח בשמחה.
עדיין לא מאוחר להצטרף אל המאושרים שזוכים להעניק ולתת לזולת, להבין ולראות אם למי ממכרינו חסר משהו, אם בעזרה פיננסית, אם בעזרה של תמיכה רגשית וחיזוק.
מעניין לעניין, השבוע אנו מציינים את יום פטירתו של הצדיק הירושלמי הנודע רבי אריה לוין זצ"ל, שנודע בכינויו 'רב האסירים', סיפורים מופלאים נשמעו עליו בהקשר להתמסרותו אל הנדכאים, החולים שחששו להתקרב אליהם מחשש להדבקות , תשושי נפש עריריים , ועוד, במסירות שאין לתאר הוא היה סועד אותם ומשתדל לרפא את שברון ליבם. מורשתו המפוארת מהווה אור ודרך לצוותות הרפואה המסורים הטורחים ומתמסרים ללא לאות למאמץ הכביר להביא מזור ותמיכה לחולים ולמשפחותיהם תוך סיכון עצמי ומסירות נפש .

בליל הסדר שנקיים השנה , במהדורתו המצומצמת, נשא עינינו לשמים, ונייחל לקיום הנבואה שגם היא נזכרת בהפטרת השבת, על בואו של אליהו הנביא: "והשיב לב אבות על בנים ולב בנים על אבותם".

בברכה שנזכה לערוך את הסדר בתפארתו, אבות ובנים, נכדים ונינים, לשנה הבאה בירושלים הבנויה!

שבת שלום ופסח כשר ושמח
הרב בן ציון (בנצי) נורדמן

שתפו:

עוד כתבות

אִיתוּת מִשָּׁמַיִם

באחד מערבי השבוע, ביציאתי מעריכת חופה באולם אלכסנדר הוותיק שבעמק חפר, הבחנתי באדם בגיל העמידה מחפש דבר מה. עוד לפני שפניתי אליו הוא מסמן לי

שַׁרְשֶׁרֶת הַדּוֹרוֹת

ביום שישי התקיימה בבית ספרנו  'מסיבת סידור', עם סיום לימוד הקריאה תלמידי שכבת כיתה א' מקבלים את סידור התפילה בטקס חגיגי במעמד ההורים ונכבדים. הטקס

סָבְרֵי מָרָנָן – לְחַיִּים…

עמוק בתוך חודש אדר שמרבים בו בשמחה, ערב ימי הפורים, רציתי לשתף בסיטואציה אקטואלית שנתקלתי בה במסגרת הפרויקט הנפלא – "ניצוצות – שיעור אחר", שייסד

תרומה לפדיון כפרות